Google’dan yayıncılara yeni reklam geliri darbesi ve Adsense reklam göstermeme sorunu – Ali Aksoy

Bir tarafta yerlerde sürünen reklam gelirleri ve eCPM (her bin reklam gösteriminde elde edilen gelir) oranları, bir taraftan reklam engelleyici yazılımlar, bir taraftan domain, hosting vs. dolara endeksli hizmet alımlarındaki maliyet artışları, bir taraftan “akıllı teklif” adı altında maliyet minimizasyonu derken ne yapacağını bilemez hale gelmiş yayıncılar aleyhine Gooogle bu küçük yayıncıların iflahını kesecek yeni operasyonlar yapmaya devam ediyor.

Daha önce şu linkte bulunan yazıda, Google’ın reklam verenler lehine, yayıncılar aleyhine nasıl reklam algoritmaları geliştirdiğine değinmiştim.

Google’ın önceden beri var olan ancak son zamanlarda daha katı uyguladığı bir sistem, reklam gelirleri ile ayakta durma hayali güden bir çok yayıncıya gerçek anlamda bir darbe olacak.

Google, reklam gösterimine uygun olmayan sayfaları algılayıp, komple reklam hesabını dondurmak yerine sadece o sayfalarda reklam gösterimini durdurmak gibi bir yola tevessül etmişti. Tabi, bunu uygulayabilmesi için Google’ın reklam isteği gönderen web sayfalarını sürekli olarak kontrol etmesi gerekiyor.

Google bu aşamada tam olarak tembellik yaparak, reklam gösterimi yapılacak sayfaları düzenli olarak tarayıp kontrol etmek yerine, kendisini pek yormayacak ve yayın sektörünün büyük oyuncularına daha büyük avantaj sağlayacak bir uygulama geliştirdi.

Buna göre, Google sayfaları düzenli olarak taramayacak. Bunun yerine, herhangi bir sayfadan reklam isteği gelmesini bekleyecek. O sayfa yakın zamanda taranmış ise reklam gösterimi yapacak, yakın zamanda taranmamış ise, gelen reklam isteğini bir tarama tetikleyicisi gibi kullanacak. Bu yeni taramadan sonra yakın zamanda (süresini bilemiyorum ama bir hafta, on gün civarında olduğunu tahmin ediyorum) aynı sayfadan yeni bir reklam isteği gelirse ancak o zaman reklam gösterimi yapacak.

Bu özetle ve pratik olarak şu anlama geliyor: Web sitenizde sık ziyaret edilmeyen sayfalarınız varsa, bir gün bir kullanıcı o sayfaya geldiğinde kendisine reklam gösterimi yapılmayacak. Bu ziyaret, bir tetikleyici olarak kullanılacak ve yakın zamanda o sayfaya ikinci ve yeni bir ziyaretçi gelirse ancak o zaman reklam gösterimi yapılacak. Mesela, sitenizde ortalama olarak 20 – 30 günde bir ziyaretçi alan sayfalar varsa bu sayfalar asla reklam gösteremeyecek. Çünkü bu sayfalara her giriş sadece sayfadan gelen reklam isteği üzerine Google reklam botlarını tetikleyecek, sayfa taranıp reklam göstermeye elverişli olup olmadığı değerlendirilecek ve ancak belirli ve kısıtlı bir süre boyunca bu uygunluk durumu geçerli olacak. Ziyaretçileriniz o sırada reklam yerine “boş bir alan” görecekler.

Tabi bu saydıklarım, Google’ın reklam verenlere çerez gibi sunup sömürdüğü Adsense kullanan nisbeten daha küçük yayıncılar için geçerli. Google, büyük yayıncılarda da böyle absürt bir uygulama yapsa, pazar payını önemli ölçüde rakip firmalara kaptıracağını bildiği için, onları Google Ad Manager ile tatmin ediyor. Ad Manager, bir reklam alanını Google ve başka reklam şirketleri arasında “harbi” bir ihaleye soktuğu için, Google tarafından boş bırakılan reklam alanı, başka firmalar tarafından doldurulabiliyor.

Yazının girişinde bahsettiğim sıralı sebeplerle hali hazırda inim inim inleyen ve reklam gelirleri Google tarafından “akıllı teklif” ve hakkında ayrı bir yazı yazacağım sözde açık arttırma gibi yöntemlerle bilinçli olarak reklam verenlere kurban edilmiş olan küçük yayıncıların bu durumda yapabileceği pek bir şey kalmıyor.

Bir önceki yazımda, Google’ın 1999 yılında PageRank hakkında yaptığı açıklama ile yayın alemini nasıl bir spam baclink operasyonuna boğduğundan bahsetmiştim. Aslında bu yöntemle Google, küçük yayıncıları yine “allengirli” yollara sevk etmiş oluyor.

Zira, eğer Google reklam botları ancak bir reklam isteği ile harekete geçiyorlarsa, bu bariyeri aşmanın yolları aranacak ve “sahte ziyaretçiler” ile düzenli bir biçimde reklam isteği yapılarak sayfaların taranması sağlanacak ve bu suretle “gerçek ziyaretçi” geldiğinde sayfada reklam sunumu yapılması temin edilmiş olacaktır.

Google’ın küçük yayıncıların aleyhinde olan ve “tembel işi” bulduğumuz bu uygulamasının son bulmasını, daha doğrusu küçük yayıncıların lehine olacak şekilde geliştirilmesini ve Adsense kullanan -Google’a göre- “çıtır” yayıncıların başka yollara tevessül etmek zorunda kalmamalarını diliyorum.

Ali Aksoy – 29.10.2019