Mahalle Halkı Aday Olmamı İstedi


ÖZEL HABER:  RÜYA KÜRÜMOĞLU
 
Belediye Evleri Mahalle Muhtar Adayı Nihal Karacan neden muhtar olmak istediği, projeleri ve hedeflerinin neler olduğunu mahalle sakinleri ile birlikte anlattı.
 
 
 
NİHAL HANIM BİZE KENDİNİZİ ANLATIR MISINIZ?
Adana’lıyım lise mezunu olup, 25 yıldır da Belediye Evlerinde ikamet etmekteyim.   Ev hanımıyım. 2 çocuk annesi olmamdan dolayı yıllarca okul aile birliklerinde aktif görevler aldım.
NEDEN MUHTAR OLMAK İSTİYOR SUNUZ?
Aslında muhtar olmak aklımda bile değildi. 25 yıldır burada ikamet etmekteyim, biraz da çevrem olduğu için sıkıntısı olan, çözümsüz kalan bana geldi bende elimden geleni yapmaya çalıştım. Yıllarca bu böyle devam etti.  Ben kendim aday olmadım mahalle sakinleri benim aday olmamı, muhtarlık yetkilerini elime almamı, istedikleri için aday oldum. Mahalleli olarak artık düzgün yaşam şartlarında yaşamayı hak ettiğimize inanmaktayım. An itibari ile mahallemizin ve mahallelilerin hak ettiği gibi bir hizmet görememekteyiz. Ben haksızlıklara katlanabilen bir yapıda değilim. Bundan dolayı da henüz aklımda muhtar olmak bile yokken  mahalle sakinleri, özellikle de çocuklarımız için bir çok düzenlemeler ve projeleri hayata geçirmiş bulunmaktayım. Mahallemiz de  bir çok rögar kapaklarını taktırabilmek için yazışmalar gerçekleştirdim, defalarca yetkililerle irtibata geçtim ve hepimizin sağlığı, hak ettiğimiz gibi yaşam şartlarına sahip olabilmek adına elimden geleni yapmaya çalıştım.
 BELEDİYE EVLERİ MAHALLESİNİN GENEL SORUNLARI NELERDİR?
Mahallemizin genel sorunları parklarımızda ışıklandırma ve denetim olmayışı, sokaklara döşenen parke taşlarının onarımlarının yapılmadığı için kendi mahallemizde topuklu ayakkabı bile giyemiyoruz,  Rögar kapaklarının çevreleri  tenekelerle ve caddelerden sökülmüş olan parke taşları ile kapatılmış durumda  koku, haşere ve  farelerinin çıkmasından dolayı mahalle halkı ciddi sorunlar yaşamaktayken,  Ben dilekçemi verdim inşallah son tenekeli rögar önümüzdeki günlerde monte edilecek, darısı diğer kırık çatlak kapakların başına.
 KENTSEL DÖNÜŞÜM PROJESİ SİZİ NASIL ETKİLEDİ ?
Kentsel dönüşüm denilerek her imkanlarımız elimizden alındı. Yıllar önce mahallemizde kadınların el işlerini yapıp sergilediği alanlar vardı, sağlık ocakları vardı, karakolumuz vardı fakat mahalle arasında olmaz bahanesi ile kaldırıldı. Mahallemizin sosyal faaliyetler anlamında tamamen soyutlanmış, çok çok geride bırakılmış bir mahalle olarak yaşamaktayız. Mahallemiz Adana’mızın en büyük mahallesi 82.000 nüfusa sahibiz bu da büyük bir güvenlik sorunumuz bulunmakta.
PROJELERİNİZ  NELERDİR?
Projelerimiz ulaşılmaz değil. Projelerimin arasında kadınlarımızın evlerine kapanmamaları daha sosyal olabilmeleri, kalıplarından kurtulabilmeleri için sergi, kermes alanları kurmak istiyoruz. Birçok el emeğinden para kazananlar var fakat mahallemizde bu imkan olmadığı için başka semtlerin pazarlarına gitmekteler.  Mahallemiz  kırsal yerlerden çok göz aldığı için eğitim ve kültür seviyesi epey küçük ., halen okuma yazma bilmeyen bayanlarımız var en azından  aldıkları neler, içtikleri neler, nasıl yapılır tarifleri gibi şeyleri, acil durumlarda telefon numaralarını çevirebilecek şekilde okuma yazma öğrenimi için olanak vermek istiyorum.  Burada asayiş de tamamın sıfır, gençlerimiz maalesef çocuklarımız salıncağa binerken çok rahat uyuşturucu maddeleri kullanmaktalar ve bizler kişisel olarak tepki veremiyoruz. Çocuklarımız halen taşımalı eğitimdeler, okulumuz aslında bitti eksik olan sadece içinin malzemesi ama dönem neredeyse yarıladı sıra, yazı tahtası gibi malzemeler eksik kaldı,  yarım bırakıldı başka okullara gitmekte oldukları için mutlaka ilk derslerde uyuklamaktalar,   ne eğitime nede öğrenime adapte olamadıkları için de başarı seviyemiz epey düşüyor.
NİHAL HANIM ÖYLE BİR ANLATTINIZ Kİ!  SANKİ BU MAHALLEYE DAHA ÖNCE HİÇ BİR EMEK VERİLMEMİŞCESİNE…. SİZE GÖRE BUNUN KAYNAĞI NEDİR?
Şu anki muhtarımız 3 dönemdir makamında. İsterseniz bunu sizlere ve okuyucularınıza ben değil vatandaş anlatsın.
Muhtar adayı Nihal Karacan’ın teklifi üzerine mahallede biraz dolaştık. Bir dokunduk binlerce de AH işittik.
3 Dönem oldu buradaki sosyal alanların hepsi gün gün kapatıldı bahanesi kentsel dönüşüm,  Mahallemizde ciddi olarak maddi durumu kötü olanlarımız var ama onun evine kömür gitmiyor, gitsede toz ve taş olarak gidiyor, kendi muhtarlık odasının kapısının önünde kişiler aleni bir şekilde madde kullanıyorlar ama sesini bile çıkartmıyor, muhtarlık binasında kamera bile yok. Sorunlarımız olduğunda doktor edasında sadece dinleniyoruz ama çözüm yine yok. Şu yollarımıza bakın, birde yağmur sonrası bakınız.  Sorunlarımız onun sorunu olursa ilgi alaka var, kendi sorunu ise sorun hemen çözüme ulaşmakta. Muhtar iş yapmak için muhtar olmalı mühür parası ve devletin imkanları için muhtar olmamalı.  Kalifiye işsizlerimiz varken, kendi ailesi hatta sülalesini resmi kurumlara yerleştirmesi de bardağı taşıran damlalardan biri.  Bu konuşmalarımız desteksiz belgesiz değil, ayrıca bunları size mahalle sakinleri anlattı.
RÖPORTAJIN SONUNA DOĞRU YANIMIZA YAKLAŞAN MAHALLE SAKİNLERİ.
“Nihal hanım bizlerden biri ve yıllardır kimin hangi konuda olursa olsun yardıma koşan, yaraları sarmaya çalışan, aktif bir kişiliğe sahip. Henüz bizden biri iken bunları yaparken muhtar olduğunda kim bilir neler yapmaz. Biz artık mahalleye  3,5 TL mühür parası için muhtar olan birini değil sorunlarımıza çözüm olacak birini istiyoruz. Mahallemize kadın eli değmeli .” diye konuştular.