Bindiğiniz asansör düşmeye başlarsa ne yapmanız gerekir ?

Düşen Bir Asansörde Nasıl Hayatta Kalırsınız?

YouTube player

Düşen bir asansörün içinde olmak neredeyse her insan için fobidir. Etrafımızda asansöre binmekten veya asansörde meydana gelen en ufak bir sarsıntıdan bile feci şekilde korkan insanlar mutlaka olmuştur. Belki de siz bunlardan birisinizdir. Peki; şu veya bu sebeple bindiğiniz asansör düşmeye başlarsa ne yapmak gerekir ? Evrim Ağacı bu videosunda asansörün düşmesi sırasında neler olduğu ve ne yapmak gerektiği konularında bilimsel bakış açılarını açıklıyor.

Video Hakkında En Çok Beğenilen Yorumlar

İşleyeceğiniz konulardan hepsini sizden dinleyebilirim.’hayatta kalma’ serisini DE çok beğendim.👍🏻 Elinize dilinize, zihninize sağlık 📝

Türkiye’deki sayılı bilim paylaşım platformlarındansınız gerçekten de! Anlatımınız çok duru, videolarınız da bir o kadar eğlenceli. İçerikleriniz için teşekkür ederiz!
Ha, bu arada sıradaki hayatta kalma videosu ‘ayı saldırısı’ olursa memnun oluruz 😄

Hocam arka arkaya gelip iflahımızı kesen yüksek zamlar karşısında hayatta kalma videosu bu aralar çok işimize yarar.

Sizin gibi bir insanın ülkemizden olması bizim ne kadar şanslı olduğumuzu gösteriyor aslında. Okadar güzel anlatıyorsun ki her konuyu anlamamak mümkün değil. Teşekkür ederiz güzel insan…

25 yıldır Türkiye’de ve dünyanın bir çok ülkesinde asansör sektörünün her alanında çalıştım ve çalışıyorum.
Bu video için gelip bana danışmış olsalardı anlatacaklarım videoda verilen bilgilerden fazla veya farklı olmazdı. Tebrikler Evrim ağacı👏

Günümüzde şehirlerin popüler problemi olan olası başıboş köpek ya da sahipli köpek saldırısından nasıl kurtuluruz konulu bir video bence yararlı olur.

Böyle büyük bilimsel bulguları basite indirgeyip bizim anlamamızı kolaylaştırmanız gerçekten takdir edilecek bir durum ıyiki varsınız gelecek nesil için ve bizim icin

Küçüklüğümden beri en merak ettiğim konu. Evrim ağacı teşekkür ederim 🙏🏻

Ay en büyük fobim asansörler. O yüzden bu videoyu izleyecek cesarette değilim anksiyetemi tetikler. Yine de izleyecek arkadaşlara helal olsun diyorum:) bu videoyu izleyemesemde paylaştığın kaliteli içerikler için teşekkürler evrim ağacı ❤️❤️

2 gün önce asansörün, beni 1,5 katlık mesafeyi boşluğa düşer şeklinde bırakması ve yere düşmem, böyle bir video görünce oldukça şaşırdım. Çünkü, bu tür konuya değineceğinizi hiç düşünmemiştim, çok teşekkürler Evrim Ağacı 🙂

Havada asılı durumdayken yere nasıl uzanacağız? Bir yerden tutunup sağa sola sallayarak dış yüzeye sürtünmesini veya engel varsa takılmasını sağlamamız hızını azaltması için daha iyi olmaz mı? Sıradaki hayatta kalma videosu bence göktaşı veya nükleer saldırı olsun. Ve kurtulursak nasıl bir dünya bizi bekliyor olacak ile ilgili olursa keyifli olur.

Hem tekniker hem de müteahhitlik yaptığım için binaların içinde asansörle ilgili temelde asansör kuyusundan çatıda ki asansör kulesine kadar yapısal mekanik elektronik her aşamasında uygulayan arkadaşların yanında bulundum. Bizim burası deprem bölgesi olduğu için en fazla 7 kat imar izni veriliyor. Standart imar yüksekliği ise 3 kat. Yeni yapılan binalarda yapı kullanım belgesi (iskan) alınmadan evvel asansör kullanım izni alınması gerekiyor. Bunu da asansörü yapan firma ile TSE yetkilileri yapıyor. Asansörün ağırlık elektronik mekanik kabin emniyet vs tüm sistemleri yıllık periyotlarda kontrolleri yapılıyor ve eksikliklerine göre yeşil, mavi , sarı ya da kırmızı etiket vurularak uyarılarda bulunuyorlar.

Asansör zemininde yaylı bir sistem olsaydı ne olurdu acaba? Araçlarda bulunan sarsıntıları yumuşatan sistemler gibi çarpmayı hafifletecek ya da kazada açılan hava yastıkları gibi belli bir düşme hızına ulaştığında kendiliğinden açılacak sistemler mümkün olamaz mıydı? Trambolin gibi düşüş sonrası biraz yukarı firlasa bile kabin içindekini de güvene alacak ekstra iç yastıklar olamaz mıydı?

Asansörler gibi taşıyıcı makinalarda emniyet katsayısı yüksek alınır. Örneğin maksimum 400 kg taşıma kapasitesi olan bir asansör 2 kat emniyetli tasarlanırsa 800 kg kadar kütleyi taşıyabilir ama yine de kuralları çiğnememek gerek.

Asansörlerde zorunlu olarak kabin frenleme sistemi var ama bu elektromanyetik bir fren değil. Kabini taşıyan halatlar dışında yine kabine bağlı ince bir halat daha var, bu halat asansör motorundan bağımsız ayrı bir makaraya bağlı, makara belli bir hızı geçtikten sonra makara içinde bulunan özel bir tertibat, merkezkaç kuvvetini kullanarak halatı kitliyor, halat da yine kabine bağlandığı noktadaki özel fren gagalarını asılıp raya sıkışıyor. Bu frenleme olayından sonra kabin ve raylar kullanılamaz hale geliyor.

Düşük ihtimaller dahi olsa 7 milyar kişilik bir deneyde yaşanma olasılıkları hiç dd düşük değil. Bu tarz zor durumlarda hayatta kalma senaryoları daha çok gelmeli. Emeğinize sağlık. 🎩

Yoo, ben 3 defadan fazla asansör arızasıyla karşılaştım, eee Türkiye’de yaşamanın ayrıcalıklarından biriside bu olsa gerek.

Bir asansörcü olarak; asansörden korkmayın. Günümüz şartlarında özellikle Türkiye’de mühendisler, biten her asansörü kontrol ediyorlar. Eksiklere göre kırmızı, mavi ve yeşil etiket koyuyorlar. Kabin içinde görürsünüz bu etiketleri. Etiket kırmızı ise o asansör kullanılamaz. Mavi ise ufak tefek eksikleri vardır ama bu kullanmaya engel değildir. Yeşil ise gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz. Eğer yeşil etiketi varsa ve bakımları düzenli yapılıyorsa, asansörün çakılma ihtimali çok ama çok düşük bir olasılık. Neredeyse imkansız gibi bir şey.

Abi bizim binada maalesef asansörün çakılması durumu yaşandı. Sözde asansörcüler gelip bakımını yapıp yeşil ve mavi renkli etiketleri yapıştırmışlardı ancak malum işini adam akıllı yapan birilerini bulmak pek mümkün değil şu devirde. Binamızda bir amca zemin kattan yukarı çıkarken asansöre bineceği sırada çakılmış asansör. Neyse ki sadece bir adım attığında düşmüş de sadece bacağı yaralanmış ancak sadece zemin kattan düşmesine rağmen binada yaptığı deprem etkisi buysa yüksek bir kattan düşse ne olurdu ya da içinde biri olsa o kişiye neler yapabilirdi bunu hayal dahi edemiyorum.