Continued from: Kuran'da "Gamam" kelimesi ne anlama gelir ? - Kuran'daki sıra dışı "bulut" kavramı - Ali Aksoy

3) Bakara suresi, 210. ayet: “Onlar buluttan (min el gamâmi) gölgeler içinde Allah’ın meleklerle birlikte onlara gelmesini ve işin bitirilivermesini mi bekliyorlar? Bütün işler Allah’a döndürülür.”

Burada adeta Allah ve meleklerinin içinde bulunabileceği bir bulut daha doğrusu “el gamam” denen bir “şey” den bahsedilmektedir. Bu, yağmur yağdıran bir bulut değildir ve bu sebeple diğer ayetlerde olduğu gibi “sehaben” kelimesi kullanılmamıştır.

4) Furkan suresi, 25. ayet: “Gün olur, gök, bulutlarla (bi el gamâmi) yarılır ve melekler ardarda indirilir.”

Burada da, sanki içinde meleklerin bulunacağı bir buluttan daha doğrusu “gamam” isimli bir “şey” den bahsedilmektedir.

Özellikle, Furkan,25 ayetindeki “gamame” kelimesinin bir çok mealde ısrarla “beyaz bulut” şeklinde çevrildiğini görüyoruz. Halbu ki, burada yağmur yağdıran bir buluttan bahsedilmemekte, kendisi ile göklerin yarıldığı ve meleklere eşlik eden veya meleklerin içinde bulunduğu bir şeyden bahsedilmektedir.

Acaba; Sümer, Akkad, Babil metinlerinde bulunan “uçan kayık” “gök sandalları” , Mısır “ölüler kitabında” bulunan ve Firavunları Tanrıya yükseltip çıkartan “kayık”, kadim Hint metinlerinde bulunan “uçan sandal” Vimanalar, Tevrat’ta peygamber Hezekiel bahsinde geçen ve içinden “Tanrı” çıkan, ruhu “tekerleklerinde” olan, büyük bir gürültü ve dumanlar içinde, ateşler saçarak yere iniş yapan, üzerinde billurdan, camdan bir fanus bulunan gizemli cisimle bu “Ğamam” arasında bir bağlantı bulunabilir mi ?

Kuran meallerinde bu iki kelime ayrımına neredeyse hiç dikkat çekilmeden her ikisinin de basitçe ve sorumsuzca “bulut” olarak çevrilmesi ne kadar tutarlı bir davranıştır ?

Ali Aksoy – 20.10.2019