Continued from: Olası bir Amerikan ambargosu dijital dünyamızı nasıl etkiler ? - Ali Aksoy

Hemen hemen, Avrupa ülkeleri dahil dünyanın bir çok ülkesi, alternatif ödeme sistemleri üzerinde çalışıyor. Zira, ABD’nin MasterCard, Visa gibi ödeme sistemlerinin kullanımının ABD’nin bu yolla gerçekleştirilen para trafiğini ve ABD para birimi olan Dolar kullanılarak yapılan her türlü ticari faaliyeti izleme ve hukuki olarak değerlendirme imkanına sahip olduğu şeklinde yorumlaması diğer tüm ülkeleri bir hayli kızdırdı.

Özellikle İran gibi ülkelere uygulanan ambargoların denetlenmesinde, olabilecek her türlü para hareketinin izlenmesi anlamına gelen bu yöntem, diğer ülkeleri hem milli para birimleri kullanılarak ticaret yapmaya hem de para transferinde alternatif sistemler geliştirmeye sevk etti.

Yine yakın zamanda, ABD ile Çin arasındaki ticaret savaşının etkisi Huawei marka cep telefonlarında görüldü ve Google ve Facebook gibi dev teknoloji firmaları, Huawei’ye karşı bir takım önlemler alabileceklerinin sinyallerini verdiler. Ambargo dediğimiz olay bir kanun şeklinde işleme konup, uymamanın bir takım müeyyideleri olduğunda ABD merkezli firmaların buna uyması zorunlu hale gelecektir.

ABD ile İran arasındaki gerilim henüz sıcak bir çatışmaya dönüşmedi. Fakat, ABD’nin, Büyük İsrail’in kurulması için bölgede harcadığı para, katlettiği insanlar ve cani terör örgütleri kurup yönetmek gibi attığı çirkin adımlara bakılırsa, İran’dan önce Türkiye ile sıcak bir temas yaşanması olasılığı mevcut. Hatta daha önce Türkiye tarafından gerçekleştirilen Fırat Kalkanı, Zeytin Dalı gibi harekatlarda, “isimsiz” ve bazı “gizli” güçlerin “tanımlanamayan” saldırılarının olduğu hususu çok defa dile getirildi.

ABD’nin azgın, şımarık ve megolaman tavrı, Türkiye’nin “beka” meselesi ile karşı karşıya geldiğinde, en azından Türkiye’nin sıcak çatışmayı “olasılıksız” görmeyeceği bir durumu meydana getirebilir ve bir anda her şey değişebilir.

Yazı devam ediyor…