1000 Beyin Teorisi Nedir ?

1000 Beyin Teorisi

YouTube player

Barış Özcan bu videosunda “Jeff Hawkins” tarafından ortaya atılarak bir kitap halinde yayınlanan ve beynin nasıl çalıştığı hususunda yeni bir önermede bulunan “1000 Beyin Teorisi” isimli teoriyi açıklıyor.

Beynimizin NeoCortex olarak isimlendirilen ve tüm memeli canlılarda bulunan bölgesi, biz insanların da tüm kararlarından ve duyu organlarımızla dış dünyadan elde ettiğimiz verilerin işlenmesinden sorumlu bölge… Her ne kadar, beynimizin bu bölgeleri farklı farklı görevleri tamamlamak için farklı bölümlere ayrılmış olsalar da, her bölge yapısal olarak aynı hücrelerden meydana geliyor. Diğer bir deyişle, bir grup insanın bir fabrikanın farklı bölgelerinde çalıştırılması gibi. İnsan aslında aynı insan ama fabrikanın farklı birimlerinde farklı görevler üstleniyor.

Jeff Hawkins bu meseleden yola çıkarak, aynı yapıya sahip hücrelerin nasıl olup da farklı işlevleri üstlendiklerini anlamaya ve açıklamaya çalışıyor. Bu durumla bilgisayar bellek ve işlemcilerindeki eş yapıları örnek göstererek, beyinlerimizdeki nöronların da benzer bir yapı ile çalışıp çalışmadığını ortaya çıkarmak istiyor. Jeff Hawkins’e göre, eğer farklı işlevler aynı yapıdaki hücreler tarafından yerine getiriliyorsa, bu işlevlerin sonuçları da “benzer” bir yöntemle elde ediliyor olmalıdır. Buna göre, nöron grupları dış uyaranlardan gelen her türlü veriyi işleyip bunlar arasında bilgisayarların yaptığı “0” ve “1” gibi bir oylama yapıyor. Farklı uyaranlardan gelen tüm veriler ve elbette hazırda var olan veriler arasında kıyaslama yaparak en uygun sonuca dair tahmin ve öngörüde bulunuyor. Farklı olasılıklardan en olası görülen ve oylamayı kazanan veri seti bir çıktı sonucu olarak işleniyor. (Haber Yorum: Ali Aksoy)

Jeff Hawkins Kimdir ?

Jeffrey Hawkins, sırasıyla PalmPilot ve Treo’nun mucitlerinden biri olduğu Palm Computing ve Handspring’in kurucusudur. O zamandan beri sinirbilim üzerinde çalışmaya başladı, 2002’de Redwood Teorik Sinirbilim Merkezi’ni (eski adıyla Redwood Sinirbilim Enstitüsü) ve 2005’te Numenta’yı kurdu. beyin teorisi. Hawkins, beynin hafıza-tahmin çerçevesi teorisini açıklayan On Intelligence’ın yazarıdır. Mart 2021’de, kendisinin ve Numenta ekibinin yaptığı ve Bin Beyin Zeka Teorisine yol açan keşifleri detaylandıran ikinci kitabı A Thousand Brains: A New Theory of Intelligence’ı yayınladı.

2003 yılında Hawkins, “el tipi bilgi işlem paradigmasının yaratılması ve bir el tipi bilgi işlem cihazının ticari olarak başarılı ilk örneğinin yaratılması için” Ulusal Mühendislik Akademisi’ne üye olarak seçildi. Aynı zamanda Amerika için Seküler Koalisyonun Danışma Kurulu’nda da görev yapmaktadır ve burada teizmin Amerikan yaşamına kabulü ve dahil edilmesi konusunda tavsiyelerde bulunmuştur.

1979’da elektrik mühendisliği alanında lisans derecesini aldığı Cornell Üniversitesi’ne girdi.

Hawkins 1982’de GRiD Systems’a taşındı ve burada GRiDtask adlı hızlı uygulama geliştirme (RAD) yazılımını geliştirdi.

Hawkins’in bilgisayarlara konuşma ve metin girişi için örüntü tanımaya olan ilgisi onu 1986’da Berkeley’deki California Üniversitesi’ndeki biyofizik programına kaydolmasına neden oldu. Oradayken el yazısı metin için bir “kalıp sınıflandırıcı” patentini aldı, ancak doktora önerisi Neokorteks teorisi reddedildi, çünkü görünüşe göre oradaki profesörlerin hiçbiri benzer bir şey üzerinde çalışmıyordu. Gerileme onu GRiD’e geri götürdü; burada 1988’den 1992’ye kadar araştırma başkan yardımcısı olarak 1989’da ilk tablet bilgisayarlardan biri olan GRiDPad’i ortaya çıkaran kalem tabanlı bilgi işlem girişimlerini geliştirdi.

Hawkins, Ocak 1992’de Palm Inc.’i kurdu. Hawkins, Palm’ın kurucu ortakları Donna Dubinsky ve Ed Colligan ile birlikte Handspring’i kurmak için şirketten ayrıldı.

Mart 2005’te Hawkins, Dubinsky (Palm’in orijinal CEO’su) ve Dileep George ile birlikte Numenta, Inc.’i kurdu.

2002’de, yirmi yıl boyunca hiçbir hissesi olmayan sinirbilim kurumlarından çok az ilgi gördükten sonra Hawkins, California, Menlo Park’ta Redwood Sinirbilim Enstitüsü’nü kurdu.

2004’te Hawkins, Beynin nasıl çalıştığına dair “hafıza-tahmin çerçevesi” üzerine bir teori ortaya koyan Zeka Üzerine (Jeff Hawkins ve Sandra Blakeslee tarafından) yayınladı.

Hawkins’in ilgi alanlarından biri kortikal kolonlardır. 2016’da Hawkins, kortikal kolonların sadece bir duyumu değil, aynı zamanda bu duyumun etrafındakilerle ilişkili olarak iki (konumlu yakalama) yerine üç boyutlu olarak göreceli konumunu da yakaladığını varsaymıştı. Hawkins, “Beyin bir dünya modeli oluşturduğunda, her şeyin diğer her şeye göre bir konumu vardır” diye açıklıyor.

2018’de Hawkins, zeka ve kortikal hesaplama için bir çerçeve olan The Thousand Brains Theory of Intelligence’ı önerdi.

2021’de Hawkins, A Thousand Brains’i yayınladı. Kitap, kendisinin ve Numenta ekibinin beynin dünyayı nasıl anladığı ve zeki olmanın ne anlama geldiğine dair çığır açan keşiflere yol açan ilerlemeleri detaylandırıyor. Kitap ayrıca Bin Beyin Teorisinin makine zekasının geleceğini nasıl etkileyebileceğini ve beyin anlayışının insanlığın karşı karşıya olduğu tehditler ve fırsatlar hakkında neler söylediğini de detaylandırıyor. Özetle, mevcut yapay zekada neyin eksik olduğuna dair bir teori sunuyor. (Kaynak: Wikipedia)

Fotoğraf & Video galerisi devam ediyor…

Table of contents: