Continued from: Kelime ezberlemek için hafıza teknikleri ve harfler için kullanılabilecek imgeler

SOYUT KAVRAMLARI, KELİMELERİ VE KISALTMALARI NASIL EZBERLEYEBİLİRİZ ?

Birden fazla nesneyi değil ama kendiliğinden bize bir bağlantı ve ilişkilendirme vermeyen, bizim için doğrudan bir anlam ifade etmeyen yabancı terimleri, kısaltmaları ezberlerken ne yapabiliriz? Sonuçta karşımızda harflerden oluşan ve bizim için pek bir anlamı olmayan kelimeler veya kısaltmalar var.

Burada da, harflere bir sembol, bir simge, bir İMGE, hayali bir kahraman belirleyerek hikaye üretmeyi kolaylaştırabiliriz. Her harf, asla değiştirmeyeceğimiz bir şeyi temsil etmeli. Örneğin; YJUP diye bizim için hiç bir anlam ifade etmeyen bir kelimeyi, kısaltmayı ezberleyeceksek içerdiği harfleri veya en azından çağrıştırma için kullanacağımız ilk 3 – 4 harfini bir hikayenin içinde kullanabiliriz. Zaten esasen alfabe denen şey de böyle ortaya çıkmış, kelimelerin karşılığı sembollerle ifade edilmiş, bu yapılırken de her harfin karşılık geldiği şeye benzer bir simge geliştirilmiştir. Yazının devamındaki imgelerle karıştırılmaması için buna şimdi somut örnekler vermeyeceğim. Ama harflerin ortaya çıkışının zaten bu işlemin tam tersi yapılarak gerçekleştiği bilinmelidir.

Siz kendiniz her harf için bir hikaye kahramanı, bir nesne belirleyebilirsiniz.

Fakat burada mutlaka ama mutlaka dikkat edilmesi gereken hususlar var:

Birincisi; her harfe karşılık gelen imge asla ve asla değiştirilmemeli, her defasında her harf için aynı şey akla gelmelidir.

İkincisi; harf ile ona karşılık gelen imge arasında bir alaka, bir bağ olmalıdır.

Üçüncüsü; Harflere karşılık gelen imgeler, hikayelerde kullanılmaya elverişli, hareket edebilen, bir etki doğurabilen SOMUT nesneler olmalıdır.

Yazının devamında kendi belirlediğim imgeleri size aktaracağım. Birbirleri ile karışmaması için her harf ayrı bir sayfada sunulacak. Böylece daha sonra egzersiz yapmak için geri geldiğinizde, her sayfada durarak bir sonraki harfin imgesini hatırlamaya çalışacaksınız.

Harfler ile sadece aynı harfle başlayan nesneler arasında bağ kurmanın sağlıklı olduğunu düşünmüyorum. Harfin şekli ile nesne arasında bağlantı kurulması hatırlanması açısından çok daha başarılı sonuçlar verecektir. Yine, hikayeleri derinleştirmesi ve duygu ekleyebilmesi için mümkün mertebe kesici, delici aletlere yer vermeye çalıştım. İşin bu kısmı önemli. Korku güçlü bir duygudur. Kesici delici şeyler başka şeylerin şeklini, biçimini değiştirir. Sıra dışı, duygu yüklü, abartılı hikayeler üretmek için çok elverişlidir.

Harf listesine sadece Türkçe harfleri değil, İngiliz alfabesi harflerini de ekledim. Çünkü gündelik yaşamımızda sıklıkla bu harflerle karşılaşıyoruz.

Her harf için ilgili olduğu nesneyi hatırlamayı kolaylaştıracak fotoğraf ekledim. Birden çok fotoğraf değil, mutlaka her zaman aynı şeyi düşünmek için tek fotoğraf, tek imge…

Bir diğer husus, benim çalışmamda harfin şekli ile imgesi arasında şekle dayalı bir bağ kurulduğu için SADECE BÜYÜK HARFLER kullanılmasıdır. Çünkü büyük harflerle küçük harflerin şekilleri birbirinden çok farklı olabilir. Benim çalışmamı takip edecek ve temel alacaksanız sadece BÜYÜK HARFLERİ düşüneceksiniz.

O halde artık başlayabiliriz. Tekrar uyarıyorum. Buradaki yöntemimi öğrenip bunu kendinize uyarlayabilirsiniz. Ama her ne yaparsanız yapın, imgeler hakkında bir kez karar verdikten sonra asla değiştirmeyin. Benim ürettiğim imgeleri beğenirseniz bunları aynen kullanabilir, aralıklarla bu yazıyı açıp çalışma yapabilirsiniz.

Ali Aksoy, 25.10.2021

Yazı devam ediyor…
Sıradaki Sayfa: A HARFİ