Continued from:

KUANTUM BİLGİSAYARLARI HAKKINDA SORULAR VE CEVAPLAR

– Kuantum bilgisayarlar ne işe yarar?

Kuantum bilgisayarlar normal bilgisayarlardan kat ve kat daha hızlı çalıştıkları için, öğrenilmesi gereken bilgiye daha hızlı ulaşılmasını ve işlenmesi gereken verilen daha hızlı işlenmesini sağlayabilirler. Bu pek çok alanda muazzam bir ilerleme anlamına gelmektedir.



– Kuantum bilgisayar var mı?

Kuantum bilgisayarlar hala geliştirme süreçlerinin ilk aşamalarındadır. Donanım ve bakım pahalıdır ve çoğu sistemler üniversitelerde ve araştırma laboratuvarlarında bulunur. Ancak teknoloji gelişmektedir ve bazı sistemlere yönelik sınırlı genel erişim sunulmaktadır.



– Kuantum bilgisayar sistemi nedir?

Klasik olarak kullanılan bilgisayarlardan farklı olarak elektrik akımı üzerinden geçen işlemleri hızlı bir şekilde yapan bilgisayarlara denilmektedir. Kuantumun üstünlüğüne dayalı olarak oluşturulmuş ve üretilmiş olan bilgisayar türlerinden bir tanesidir.



– Kuantum bilgisayarı ne kadar hızlı?

Çinli bilim insanları, karmaşık matematiksel hesapları dünyanın en hızlı süper bilgisayarından yaklaşık 100 trilyon kat daha hızlı çözen bir kuantum bilgisayarı ürettiğini ileri sürdü.



– Kuantum bilgisayar nedir nasıl çalışır ne işe yarar?

Kuantum bilgisayar düşüncesi, maddeyi ve enerjiyi atom ve atom altı seviyede açıklamaya çalışan kuantum teorisinin temel ilkeleri üzerinde geliştirilmektedir. Bu bilgisayarlar işlemler yaparken; kuantum bitleri (kübit), süper pozisyon ve kargaşa kuramı gibi kuantum fenomenlerini kullanırlar.



– Klasik bilgisayar nedir?

Klasik bilgisayarlar, 0’lar ve 1’lerden oluşan diziler halinde bilgi depolarlar. Bu sayılarla şu an ekranda gördüğünüz bütün bilgiler size oluşur, videolar izlenir, resimler görüntülenirler. Her 0 ve 1’in bulunduğu birime “bit” adı verilir, bitler içerisindeki değer 0 ila 1 arasında değiştirilerek bilgi depolanır.



– Kuantum üstünlük nedir?

Kuantum üstünlük bilinen en iyi klasik algoritmalar ve donanımla mevcut kuantum algoritmalar ve donanım arasındaki karşılaştırmada hangi noktada kuantum sistemlerin karşılaştırılamaz şekilde öne geçtiğini bildiren bir eşik olarak karşımıza çıkıyor.



– Süperizasyon nedir?

Kübitlerin “süperizasyon” olarak bilinen ve 0-1’lerden daha üstün işlem kabiliyetine sahip yapıları, bir kuantum bilgisayarın iki veriyi aynı anda test edebileceği veya değerlendirebileceği anlamına geliyor. Kübit arttıkça hesaplama gücü de artıyor.



– Kuantum fiziği kimin?

Kuantum mekaniğinin temelleri 20. yüzyılın ilk yarısında Max Planck, Albert Einstein, Niels Bohr, Werner Heisenberg, Erwin Schrödinger, Max Born, John von Neumann, Paul Dirac, Wolfgang Pauli gibi bilim insanlarınca atılmıştır.



– Türkiyede süper bilgisayar var mı?

2013 Haziran’dan beri, Çin’de bulunan Tianhe-2 adlı süper bilgisayar dünyadaki en hızlı süper bilgisayardır. … Türkiye’nin ilk süper bilgisayarı İstanbul Teknik Üniversitesi’nde bulunmaktadır.



– Kuantum bilgisayarlar fiziğin hangi alt dalına girer?

Kuantum fiziği, fiziğin mekanik alt dalı içerisindeki bir konusudur. Kuantum fiziği veya mekaniği; madde ve ışığın, atom ve atomaltı seviyelerdeki davranışlarını inceleyen bir bilim dalıdır.



Konu devam ediyor… Aşağıdaki linkten takip edin.