Amazon Yağmur Ormanlarının Muhteşem Doğası Hakkında Bilgiler Video Açıklamasında

Amazon yağmur ormanları, Amazon Havzası’nın çoğunu kaplayan bir yağmur ormanıdır. Güney Amerika’da yaklaşık beş buçuk milyon kilometrekarelik bir alanı kaplar. Brezilya, Peru, Kolombiya, Venezuela, Ekvador, Bolivya, Guyana, Surinam ve Fransız Guyanası olmak üzere dokuz ülkenin sınırları içerisinde bulunur. Ormanların %60’ı Brezilya, %13’ü Peru sınırları içerisindedir. Amazon ormanları dünyada kalan yağmur ormanlarının yarısından fazlasını oluşturur ve dünyanın en büyük ormanıdır. Amazon Ormanları içerisinde 40.000 ağaç çeşidi, 2.000 kuş çeşidi ve memeli hayvan, 2.200 balık çeşidi ile 128,843 çeşit omurgasız hayvan bulunur ve bu nedenle dünya üzerinde en fazla türe sahip olan ormandır.

Amazon ormanları dünyadaki su kaynaklarının yüzde 20’sini oluşturur. Dünya’nın oksijeninin %20’si Amazon ormanlarında üretilmektedir.

Amazon Ormanları
Amazon ormanları, yağmur ormanları olarak bilinen bu orman türü amazon havzasının çoğunu kaplamıştır. Amazon ormanları Brezilya, Peru, Kolombiya, Venezuela, Ekvador, Bolivya, Guyana, Surinam ve Fransız Guyanası olmak üzere dokuz ülke içerisinde kendini göstermektedir ve bu ülkelerin sınırları içerisinde yer alır. Güney Amerika bölgesinde beş buçuk milyon kilometre karelik bir alana hükmeden bu ormanlar, dünyada bulunan yağmur ormanlarının yarısını oluşturmaktadır. Dünyanın en büyük ormanları unvanına sahiptir ve içerisinde bir çok türde ağaç bulundurmaktadır. Ağaç çeşitleri bakımından zengin olan bu ormanlar yaklaşık olarak kırk bin ağaç çeşidi içerisinde barındırmaktadır. Bunun yanı ormanlarının içerisinde yaşayan bir çok türde hayvan bulunmaktadır. Kanatlı ve kanatsız olmak üzere yaklaşık olarak toplamda yüz kırk beş bir çeşit hayvan türüne ev sahipliği yapmaktadır. Bu sayı içerisinde iki bin kuş türü ve memeli hayvan, iki bin balık türü ve yüz yirmi sekiz bin çeşit omurgasız hayvan bulunmaktadır. Bu özelliğinden dolayı dünya genelinde en fazla hayvan türü barındıran ormanlar olarak da bilinmektedir.

Yıl içerisinde çok fazla yağış alan bir orman türüdür. İklim özellikleri bakımından ilk bahar ve yaz mevsimleri görülmektedir. Kar yağısı ve don olayları meydana gelmez.
Bitki örtüsü bakımından oldukça zengin bir yapıya sahiptir. Bitki türlerinin bol miktarda olması yağışın fazla olmasına da neden olmaktadır.
Amazon ormanları içinde çok fazla canlı türleri yaşamaktadır. Dünya genelinde en fazla hayvan türüne ev sahipliği yapma özelliği bulunan bu ormandır.
Sıcak ve nemli bir özelliği bulunan bu ormanının içerisinde milyonlarda bitki türü bulunmaktadır. Bu bitkiler içerisinde çok zehirli bir özellik taşıyan bir takım bitkiler bulunmaktadır. Bu bitkilerden tıp alanınında bazı ilaçlar elde edilmektedir.
Dünya genelinde oldukça önemli bir yere sahip olan bu orman türü yeryüzünün ekolojisi için oldukça önemli bir yapıya sahiptir. Bunun yanı sıra yağmur ormanlarının da bulunan bitkiler dünya genelinde en fazla oksijen üretme özelliği taşımaktadır. Bunun yanı sıra dünya genelinde bulunan kötü ve bulaşıcı hastalıklara karşı savaşmak için kullanılan bu bitkiler insanlara şifa için üretilen bir çok ilacın yapımında kullanılmaktadır.
Bu ormanlar oğlak ve yengeç dönenceleri arasında bulunmaktadır.
Güney ve orta Amerika, Afrika, Avustralya civarında yer alan adalarda ve Asya bölgelerinden Amazon ormanları yer almaktadır.
Bu ormanlarda ağaçlar yıl boyunca yapraklarının dökmez. Sürekli olarak yeşil bir şekilde kalan bu ormanlarda yer alan ağaçlar yapraklarının bir taraftan dökerek diğer taraftan yeni yaprak çıkartırlar.
Mevsimler arasında yağış farkı görünmemektedir. Bunun yanı sıra özellikle yaz aylarında ani sağanak yağışlar meydana gelebilmektedir. Ayrıca bu ormanlarda sürekli olarak yağışlar meydana geldiği için iklim her zaman sıcak ve nemli özelliktedir.
Amazon ormanlarının bir diğer özelliği ise dünya su kaynakları arasından en fazla suya hakim olmasıdır.
Amazon ormanları genellikle sarmaşıklardan oluşmaktadır. Bu sarmaşıklar sık bir doku ile ormanı kaplamaktadır. Bu tür bölgelerde yer yer bataklıklar meydana gelebilmektedir.
Ayrıca ormanlar geniş yapraklı ağaçlardan meydana gelmektedir. Ağaçların boyları dört bin elli metre uzunluğu kadar ulaşabilmektedir. Gövdeleri geniş bir yapıya sahip olan bu ağaçların kökleri oldukça dayanıklı bir yapıya sahiptir.
Bunun yanı sıra bu ormanlarda kahve, kakao, kauçuk, kinin ve kokain gibi ürünler yetişmektedir. Ekonomik değeri yüksek olan bu ürünlerin yetişme alanı da dünya genelinde ilgi odağı olmayı başarmıştır.
Yıllık ortalama sıcaklık yirmi altı ile yirmi sekiz derece arası değişiklik göstermektedir. Bunun yanı sıra meydana gelen sıcaklık farkı da iki veya üç derece arasındadır.
Bu ormanların yıllık olarak almış olduğu güneş miktarı azdır. Bunun nedeni ise aşırı nemden dolayı meydana gelmekte olan bulutlardır. Hava genellikle bulutludur.

https://www.orman.gen.tr/amazon-ormanlari.html

Youtube’da İzle !