Dücane Cündioğlu – Devinim ve Durağanlık

RAMAZAN’DA “BEYAZ ÖLÜM”

YouTube player

Kadim toplumlarda devinim ve durağanlık kavramları

Kadim toplumlarda devinim olumsuz, durağanlık olumlu olarak kabul edilmiştir.

Video Hakkında En Çok Beğenilen Yorumlar

Yemek tariflerine, il il Ramazan sofralarına doyduk, anlatımınıza doyamadık hocam, varolun 🍀💐

En keyif aldığım sohbetlerinizden birisi oldu bu akşam. Perspektif ve çok yönlü anlatımınızla birlikte performansınız çok iyiydi. Zamanın hızlı aktığını söyleyebilirim. Hafızamı yokladımda hiç oruç tuttuğum yıllara rastlamadım. Ama evde her ramazan oruç tutulur. Sürekli taşan dolaplar yer gök yemek. Jung için en kötü ortam tamamlanmamış hayatların olduğu bir ortamdır.Anlıyorum ki çoktan ölmüşüm. Benim bir dağın zirvesine çıkmam çok zor bunu hep biliyordum ama eminim Tanrı zirveden beni seyrediyordur.Zerdüşçe söylemek gerekirse Yaşamak bu muydu hadi bir daha.

Oruçla alakalı koca bir anlama boşluğunu bu gece doldurma şansını yakaladık hocam… Hakkınızı ödeyemeyiz. Sağlık ve huzur dilerim..

Hocam sayenizde düşünme sistemimizde ve ön yargılarımızda önemli yararlı değişimler yaşıyoruz sonsuz teşekkürler sağolun

Müthiş! Anlamını bildiğimi “sandığım” ne çok sözcük varmış… Zihnimi açıyorsunuz… Sizi takip etmem gerekiyor. Teşekkür ederim. 🙏

Giriş oldukça derin ve manidardi. Harika . Zevkle dinledim. Teşekkür ediyorum 💞

Hocam çok teşekkür ederim,sağlık ve huzurla kalın.

Bence çalışmak insanın özüne uygundur, insan hiç bir şey yapmadan durursa psikolojik olarak rahatsızlık olur. Düşünme ve sanatın dışında bedeni de zorlayacak bir işe ihtiyacı vardır. Bu eskiden avlanma ve tarım işleriydi günümüzde ise sporla telafi edilebilir. İnsan özü gereği çalışmak ister ama süresi önemli, yanlış olan sevmediği bir işte 8 saat çalışmak zorunda bırakılması. Daha az sürelerde sevilen bir işte çalışmak insanın potansiyellerini keşfetmesi için bir ihtiyaçtır. Sevgiler hocam sizi büyük bir ilgiyle takip ediyorum…

”…
Halka benzetmeye işin süre gönülden teşvişin
Yüzbini birdir dervişin arada ağyar gerekmez

Derviş olan kişilerin miskinliktir sermayesi
Miskinlikten özge bize mal u mülk ü şar gerekmez
…”

Yunus Emre

corono vırüsden dolayı hayatını ve yakınlarını kaybedenler için cok üzgünüm ama bana sizi tanıma fırsatı yarattıgı için cok mutluyum; iyi ki varsınız mağrada yasadığımın bıle farkında değilmişim….

Günümüzde, cennette hiçbir şey yapmamanın ödül olması garipsenir aslında. Orada bütün gün koltuklar üzerinde oturmanın neden övünüldüğünü sizin bu konuşmanızda anladım. Yani devinimi kesmek. Hiçbir şey yapmayıp sükünete ulaşmak. Modern dönemde dediğiniz gibi sürekli bir şeyler yapmak istiyoruz. Tatil anlayışımız bile bir aktivite içinde bulunmak. Kadim dönemin cennet algısında atıl bırakıldığımız için, modern dönemde yaşayan bizler olarak orada ki aktivitesizliğin övülmesini kavrayamıyoruz. Olayı bu şekilde yorumladım. Ne kadar doğrudur bilmiyorum.

Hocam, gönülden müteşekkiriz bize mağaradan çıkma cesaretini gösterdiğiniz için , hâlâ eşikteyim şaşkınım

Aah aaah saygıdeğer hocam 🙏
Yıllardır söylüyorum.. Çoğu İnsalarda gözlemlediğim oruç ayının sonunda kilo alıyorlar… 🤔🤔… Yoksul olup oruç tutan müstesna….
Savm… Savm… Hep birlikte Hidayete erişmek dileğiyle 🙏🙏
Beni benden aldınız… Değerli tüm paylaşımlarınız için çok teşekkür ederim 🙏💗🍀

Teşekkür ederim hocam . Zihninize ve yüreğinize sağlık. Bir sorum olacak izin verirseniz;
Cezbe kısmında bahsettiğiniz “devindiren “ in devinmeye yol açmasında yani kendisini fiil haline getirmiş olanın devindirerek kendine çekmesinde ( cazibe ) bil kuvve ‘ den mi bahsetmiş olunur ? Yani bu devindiren için bilinçli yapılıyor denir mi ? Bil fiil ile bil kuvve karşıtlığı mı ?Tekrar Teşekkür ederim 🙏 . Hayırlı geceler diliyorum

Ne yaman çelişki ” en çok yiyecek tüketimi ve israfı ramazan ayında ” hocam çok çarpıcı ve düşünmeye değer bir tespit. Bu arada zihin açıcı değerlendirmeler için çok teşekkür eder temaşa edebilen bahtiyar insanlardan olabilmeyi isteyen ve arayan herkese dilerim

çok orjinal bir konuydu. cok sey ögrendim .teşekkürler

Gelenegimizde orucun mertebeleri diye zikredilen avamın orucu, velilerin orucu ve peygamberlerin orucu siniflandirmasini duymuştum. Hocamızın renkler ile ifade ettikleri muhtemeldir ki bunlar olsa gerek… Beyaz ve kırmızı avama, bunlara ek yeşil velilere, siyahla beraber de hepsini kapsayacak biçimde peygamberlere… Rabbim tüm bu renklerin ifade ettiği halleri yaşamayı nasib etsin…

“fikir, akıl olmak ister”…

Duran insanın canı sıkılır. Duruyorum tamamlanmış hissediyorum, sükût var içimde, hakikatime ulaştım, devinmiyorum, kendimi seyrediyorum. Ama can sıkıntım var. Bu olumlu mu? Ölümü tercih ederim.

Hocam, sizce ruh beden ayrı mı?Sizin şahsi fikrinizi merak ediyorum.Sizce de Yunus Emre nin o “Tenler ölür canlar değil” sözü doğru mu?Ölümden sonra Öte dünyaya gitmek,dirilmek cennet ve cehennem bunlar sizin fikrinizce doğru mudur?Sizin şahsi fikrinizi çok merak ediyorum.Sevgiler…

Kavram nasıl temaşa edilir? Manavdan meyve istediğimde bile manav bana meyve veremiyorsa meyve kavramını nasıl temaşa edebilirim?

Kelimeten teşekkürler hocam. Aşkile Sema eden, coşarak kendinden geçen dervişanın yanında öylece sakin oturan Bağdatlı Cüneyde birisi “Ey Cüneyd herkes böyle kopmuşken sende tık yok” kabilinden lakırdı edince Cüneyd cevap olarak “sen dağları hareketsiz sanırsın oysa onlar bulutlar gibi geçip gitmektedir “ mealindeki ayetle cevap verir.

İyi ki varsınız aynı dilde sizi dinleyebilmek büyük şans 👏❤👏❤👏

Hocam ağzınıza yüreğinize aklınıza sağlık.. Allah razı olsun