Sirius yıldızı ve Dogon Kabilesi – Bilimsel ve Mitolojik Anlatılar

SİRİUS YILDIZI HAKKINDA BİLİMSEL BULGULAR

(Lütfen dikkat: Video başlıkları Vikipedi açıklamalarına dahil değildir, video alanları ** işaretiyle metinden ayrılmıştır)

Sirius ya da Akyıldız, Büyük Köpek Takımyıldızı’nda yer alan bahar ayında kuzey yarı küreden görülebilen gece gökyüzünün en parlak yıldızıdır.

Türkçe’de Akyıldız ismiyle bilinen Sirius (α CMa / α Canis Majoris/ Büyük Köpek Takımyıldızı’nın alpha yıldızı), -1,47 olan görünür kadiri bakımından, görünür kadiri olarak kendine en yakın olan Canopus’a oranla iki kat daha parlaktır.

**


Sirius Yıldızı’nın Gizemi ve Mitolojilerdeki Yeri

YouTube player

**


Çıplak gözle tek yıldızmış gibi görünen Sirius, aslında, tayf türlerine göre yapılan yıldız sınıflandırma sisteminde A1V sınıfında bulunan Sirius-A ile DA2 sınıfına giren ve Sirius-B olarak adlandırılan bir beyaz cüceden oluşan bir çift yıldızdır.

Sirius bu parlak görünümünü aslında aydınlatma gücünün yanı sıra Güneş Sistemi’ne yakınlığına borçludur. Güneş’e 2,6 parsek (8,47 ışık yılı) uzaklıkta oluşundan dolayı, Sirius sistemi uzaydaki yakın komşularımızdan biridir. Sirius kütlesi bakımından Güneş’in iki katıdır ve 1,42’lik bir mutlak kadir değerine sahiptir.

**


Yazı devam ediyor…

  • X Loji AI Chatbot