Ciklet Balıkları – Akvaryum Balıkarı – Akvaryum İzle

Akvaryum Balıkarı – Akvaryum İzle – Ciklet Balıkları

Çiklitgiller (Cichlidae), Perciformes takımından Labroidei alt takımına ait bir balık familyasıdır. Üyeleri çiklit, çiklet ya da sihlit adıyla bilinir. Tanımlanmış 1650 kadar türü bulunur.[1] Boyları 2,5 santimden (dişi Neolamprologus multifasciatus) 1 metreye (Boulengerochromis ve Cichla) kadar değişkenlik gösterir. Birçok türü akvaryum balığı olarak yetiştirilir.

Ciklet Balığının Bakımı Nasıl Olmalı?

Ciklet balığı adında aslında bir tür yoktur. Normalde Sihlid türü altında anılmaktadır. Sihlid balıkları yani Cikletler, Levrek balığı türünden gelmektedir. Ana vatanları ise Güney Amerika ve Afrika kıtasıdır. Renkli ve güzel görünümlerinden dolayı ülkemizde “Ciklet” adınız almış bu türün boyları 2,5 cm’den 100 cm’e kadar çıkabilmektedir.

Genellikle korumacı balık olarak bilinmektedir. Özellikle kendi alanlarını, bölgelerini çok fazla korurlar. Bu yüzden Cikletlerin kendi ırklarındaki balıklarla birlikte bakılması gerekmektedir.

Ciklet balığı akvaryumunuzda dikkat etmeniz gereken püf noktalar vardır. İster küçük bir akvaryumda, isterseniz büyük bir akvaryumda baksanız bile akvaryum suyu, akvaryum yemi, akvaryum ekipmanlarına dikkat etmeniz gerekmektedir.

Ciklet Balığı Türleri

Sarı Prenses
Yunus Ciklet (Mavi Cichlid)
Zebra Cichlid
Limon Ciklet
Portakal Ciklet

Ciklet Balığı Akvaryumu Nasıl Olmalı?

Ciklet balığı beslemeye başlamadan önce akvaryumunuzu iyi seçmeniz gerekir. Balıklarınız almadan 1 ay önce akvaryumun kurulması tavsiye edilmektedir. Herhangi bir su değişimi olacak mı olmayacak mı ve kontrol edilmesi açısından önceden kurulması önemlidir. Ayrıca suyun oksijen oranının kontrol edilmesi bakımından da önceden kurulması önemlidir.

Filtreleme işlemleri taşımalı sistemle yapılmalıdır. Özellikle 2 tonluk pompalar genel olarak balıklarınızın ihtiyacını karşılayabilmektedir. Oluşturacağınız popülasyona göre her çifte 15 ila 20 litrelik bir alan oluşturmanız gerekir. Yaklaşık 10 balık için 120-60 ve 50 cm çapında akvaryumlar balıklarınız için yeterli olacaktır.

Akvaryum içerisinde dikkat etmeniz gereken bir diğer nokta ise akvaryum tabanının kumla kaplı olmasıdır. Bu balıklarınızın kendilerini doğal ortamında sanmasına fayda sağlayacaktır. Akvaryum içine süs bitkileri ya da onların saklanabileceği kayalık gibi çeşitli aparatlar koyabilirsiniz. Ama kayalık koyacaksanız birden fazla olması hem çiftleşmeleri bakımından hem de saklanırken onlara uygun ortam yaratmış olursunuz.

Bunların yanı sıra akvaryum temizliği de, filtre olduğu için 2 ayda bir yapılmasında fayda vardır. Tabi ki sadece akvaryum değil mutlaka altındaki filtrenin de temizlenmesi gerekmektedir.

Ciklet Balığı Suyu

Balıklarının sağlıklı yaşayabilmesi için su şartlarına dikkat edilmesi gerekmektedir. Ciklet balıkları akvaryum balıkları içerisinde en dayanıklı balıklardandır. Balıklarınızın suyunun sıcaklığı 25 ila 30 derece arasında olması faydalıdır.

Sudaki pH oranı 8.5 ile 9.5 arasında olmalıdır. Buna dikkat etmeniz durumunda ciklet balığınız için uygun bir su oluşturmuş olacaksınız.

Ciklet Balıklarında Üreme Nasıl Olur ?

Ciklet balıkları yumurtlayarak çoğalan balıklardır. Eğer Ciklet balıklarınızın yumurtlamasını istiyosanız stresten uzak tutup, sakin bir ortamda dişi ve erkeği yanlız bırakmanız gerekmektedir.

Yumurtlama dönemi ardından balıklarınız daha korumacı olacaktır. Kuluçka süreleri çevre şartlarına göre değişse de genellikle 14 ila 15 gün arasında değişmektedir. Daha sonra erkek sürekli çiftleşmek isteyeceğinden, yumurtlama zamanında erkeğin dişinin yanından uzaklaştırılması gerekmektedir çünkü bu şekilde erkek yumurtalara zarar verebilir.

Yumurtlama zamanında yavrular annenin ağzından teker teker çıkmaya başlar. Eğer çıkmaz ise bu durumda sizin müdahale etmeniz gerekmektedir. Müdahale etmezseniz anne yavrularını yutabilir. Yavruların dünyaya gelmesi sonrasında anneyi ayrı bir akvaryuma almayı unutmamalısınız.

Ciklet Balığı Beslenmesi Nasıl Yapılır ?

Ciklet balıkları hem etçil hem otçul balıklardır. Hangi ciklet balığını tercih ettiğinize göre değişmektedir fakat genellikle etçil balıklar olduğu söylenebilir. Örneğin; sarı prenseslerin besin maddeleri tropikal ortamlarda kayalıkların üzerindeki yosunlardır. Aynı zamanda kayalıkların arasında bulunan besin canlılarıyla da beslenebilmektedir.

Zebra ciklet balığı da otçul olan ciklet türlerindendir. Onlara uygun mamaları petshoplardan alabileceğiniz canlı yemlerle de besleyebilirsiniz. Haftalık canlı yemlerle beslenebilirler ya da granürlerle de beslenebilirler.

Ev ortamında küçük haşlanmış ıspanak gibi sebzelerle de balıklarınızı ödüllendirebilirsiniz. Özellikle verdiğiniz ışık kaynağıyla su yüzeyinde, çakılların arasındaki yosunlar onlar için gerçekten güzel bir gıda kaynağıdır çünkü bu yosunlarla hem bir nevi suyun pH’ını ayarlamış oluyorsunuz hem de kendileri o yosunları yiyerek küçük küçük ödüller almış oluyorlar.

Youtube’da İzle !