Karadere Göleti Doğa Ekosistemi Genel Peyzajı – Antalya

Karadere Göleti Doğa Ekosistemi Genel Peyzajı – Antalya

Karadere göleti havzasında arazinin bakısı, sahanın sıcaklık ve yağış iklimini etkiliyor. Gölgeli bakılar olan kuzey, kuzeydoğu, kuzeybatı ve doğu daha serin, güneşli bakılar ise yani güneydoğu, güney, güneybatı ve batı daha sıcaktır. Nem getiren rüzgarlara bakan yamaçlar Akdeniz’de güneye bakan yamaçlar daha çok yağış alır.
Göl etrafı maki, ardıç, çam ormanı ile kaplı vadi sırtlarında benzersiz doğa güzellikleri yürünerek keşfedilebilir. Karadere Göleti ve çevresinden yürünerek dere boyunca Çınar ağaçların içinden Sinan değirmenine Ambarlara ulaşılmaktadır.
Saha havzası doğa gezilerini seven, tabiatla kucaklaşmak için yeni yerler arayanlar için ideal bir keşif rotası konumundadır. Bu muhteşem güzelliği sizin için filme aldık.
Havza alandan Karaman ve Boyalı çayları doğar. Dağlık alanlar denizel kökenli kireçtaşlarından oluşmuş olup alanın doğusu Antalya traverten platosunun bir kısmını kapsamaktadır. Alanda Akdeniz iklimine özgü iyi korunmuş maki ve iğneyapraklı ormanlar ile yüksek dağ bozkırları, nehir kıyısı ve kayalık bitki toplulukları bulunur.
Alanda ardıç, meşe, kızılçam karışım ormanların yanında saf kızılçam ormanları da yer almaktadır. Alandaki çaylar boyunca nehir kıyısı bitki örtüsü görülür. Alanda 39 bitki taksonu Özel Doğa Alanı kriterlerini sağlıyor. Alanda bulunan ve Türkiye’ye endemik bitki türlerinden 2 tanesinin bilinen dünya dağılımı bu sahaya özgüdür.
Bu havza sistemi Beşi Bir Yerde projesi kapsamında olup, Antalya’daki endemik bitki türlerinin korunması ve bu bilincin yaygınlaştırılmasına katkı için bu belgesel filmimiz önemli misyon üstlenecek.