Continued from:

YouTube player

Planktonla beslenenler: Dev köpek balığı (Cetorhinus maximus), balina köpekbalığı (Rhincodontidae)

Köpek Balıklarında Kan

Vatozlar gibi köpekbalıklarının kanında da diğer canlılara nazaran daha fazla üre bulunur (% 05 – 8). Bu oran Teleostei balıklarınkinden yaklaşık yüz misli daha fazladır.

Birim hacimdeki alyuvar sayısı Teleostei balıklarınkine göre yaklaşık 5-8 misli daha azdır. Bu eksiklik her alyuvarın yüzeyinin yaklaşık 5 defa daha büyütülmesi ile giderilmiştir.

Köpek Balıklarının Yaşam Alanları

Hem okyanusta hem de tatlı sularda bulunabilirler. Tropik sularda, kuzey denizlerinde ve Akdeniz’de çoğunlukla derinlerde rastlanırlar.

Boğa köpek balığı (Carcharhinus leucas), genellikle 2–3 m olan ama 4 m’yi de bulan tehlikeli bir köpek balığıdır. Balık, ahtapot, kalamar, yunus ve kaplan kum köpek balığı gibi hayvanlarla beslenir. İnsanlar için tehlikelidir.

Hawaii ve Zambezi’de saldırılar olmuştur. Tatlı sulara da girebilir ve timsahlarla dövüştüğü bilinir.

Apolet köpek balığı (Hemiscyllium ocellatum), Hemiscylliidae familyasından bir köpek balığı türü. Büyük Okyanus, Papua Yeni Gine, Avustralya’nın kuzeyi, Solomon Adaları, Malezya ve Sumatra (Endonezya) olmak üzere 1° Güney ve 26° Güney enlemlerinin arasında yaşar. Genellikle 50 m ve yakınlarındaki derinliklerde görülürler. Uzunlukları 1,07 m’den uzundur.

Yazı devam ediyor…