Continued from: Maide ne demektir ? Zahir ve batın anlamlarıyla "Sofra"

Her ne kadar görünür anlam bu olsa ve Hıristiyan kültüründeki “son akşam yemeği” seramonisine karşılık gelse de, islamda, özellikle sufi gelenekte “sofra” çok özel, çok değerli bir olgudur ve bambaşka bir yere sahiptir.

Öncelikle, bir sufi derviş için önüne konan her sofra Allah’tan gelen bir “maide” dir. Mübarektir, ikramdır, nimettir, kutsaldır. Derviş için, sofranın görünen hazırlayıcıları bir “aracı” dır. Sofra Allah’tandır. O dilemese, o sofra kurulamaz. Böyle olduğu için sufi derviş herhangi bir sofrayı beğenmemezlik edemez.

Bunun yanında, sofrayı kurup hazırlayan da “maide” ye aracılık ettiği yani Tanrı’nın maidesine vesile olduğu için değerlidir. Sofrayı kurup hazırlayan; “Zül Celal-i Vel İkram” olan yani “celalet ve bununla birlikte ikram sahibi olan” Allah’ın ikramına vesile olmuştur. Çok değerli bir görevdir.

Yine “maide” yani sofra, yeryüzünü ve içindeki bütün nimetleri temsil eder. Yeryüzü, Tanrı’dan bütün insanlara indirilmiş bir “maide” dir. Bu açıdan bakıldığında, bildiğimiz anlamda sofrada geçerli olan kurallar, tüm nimetlerin dağılımı için de geçerlidir. Bu yönüyle yeryüzündeki tüm nimetler kutsaldır ve israf edilmemelidir.

Yazı devam ediyor…