Continued from:

Bu işe ilk başladığımız zamanlardaki temel ön görüm, temalı kanalların değer kazanacağı yönünde idi. Bu konuda bir kaç girişimim oldu ama mali imkansızlıklar ve başka sebeplerle bunlar üzerine odaklanamadım. Aynı görüşü hala muhafaza ediyorum. Bu nedenle, sabit bir izleyici, takipçi kitlesine hitap etmek isteyenler, temalı yani belirli bir konuya odaklanmış yayınlara odaklanmalıdır.

Günümüzde, eskiden var olan sürdürülebilirlik sorunu aynen devam ediyor. İnternet yayınlarındaki reklam modelinin, herhangi bir yayının sürdürülebilir olmasında yeterli olmadığını düşünüyorum. Her ne kadar, yayıncılara heves ve umut veren bazı sıra dışı örnekler mevcut olsa da, bu işe her girişenin aynı şansa erişmesi, şimdi bu yazının konusu olmayan bir çok nedenden dolayı mümkün değil. Google Adsense ve Youtube reklam gelirleri ile yayıncılığın finanse edilebilmesi çok zor.

Günümüzde, gelişmiş ülkelerde çoktan yaygınlaşmış, ülkemizde de yeni yeni yaygınlaşmakta olan “kitle fonlaması yöntemi”, belirli bir konuda, değerli yayınlar yapan yayıncılar için ciddi bir finans kaynağı olabilir.

Yine, yayıncılar, prodüksiyon, sosyal medya reklamcılığı gibi, sektöre yabancı olmayan ek iş alanlarını kullanarak yayıncılık faaliyetini destekleyebilirler.

Özellikle, klasik yöntemlerle reklam toplama faaliyeti de sürdürülebiliyorsa, reklamcılık anlayışını biraz daha yeni enstrümanlarla kombine ederek, sadece kendi kanalınız veya web siteniz değil, editoryal ticari içeriğin, yaygın sosyal medya ağlarında sponsorlu içerik olarak dağıtımını kapsayan bir karma reklam modeli ile iş yapabilirsiniz ki, bu gün için en değerli ve en verimli reklam modelinin bu olduğunu düşünmekteyim.

Biraz önce bahsettiğim reklam modelinden yeterli gelir elde edebilirseniz, bu gelirin bir kısmını aynı editoryal içeriklerde yapacağınız gibi, kendi yayınlarınızın daha fazla insana ulaştırılmasında da kullanabilir, böylelikle marka bilinirliği ve yayının yeterli etkiyi doğurması, diğer bir deyişle “ses getirmesi” gibi bazı bariyerleri de aşabilirsiniz.

Bana bu gün, herhangi bir TV kanalı sahibi gelip, “Yayınlarımı internet üzerine taşımayı, eski sistemi bırakmayı düşünüyorum” dese, tecrübelerime dayanarak önereceğim esaslı yöntem bu olacaktır. Bu yöntemin, en az önümüzdeki on yıl boyunca fevkalade etkili olacağını düşünüyorum.

Yazı devam ediyor…