Continued from:

21 Aralık – 21 Haziran arasında güneşin ufuk yüksekliği. Her gün aynı saatte güneşin gökyüzündeki konumunu kaydederseniz bir yıl sonra elde edeceğiniz şekil budur. Bu şekil aynı zamanda size sonsuzluk simgesi olarak bilinen “∞” simgesinin nereden çıktığını da anlatıyor olacak.

Antik Mısır’ın Set, İsis, Osiris, Horus gibi isimlerle betimlenen Tanrı kıssaları da esasen aynı şeyi anlatır. Güneşin yeniden doğumuna inanan insanlar, kendilerinin de yeniden doğabileceklerine inandılar. Her kültür bunu farklı seviye ve tonlarda işledi.

Mumyalama geleneği, tabiatın yok edici gücüne karşı, yeniden dirilme umuduna yönelik alınmış bir tedbirden başka bir şey değildir.

Yeniden doğuş, yeniden diriliş inancının güneş kültündeki bir diğer varyasyonu da 21 Mart gün dönümünde yaşanır. 21 Mart’ta gece ve gündüz eşitlenir. Gündüzün / Işığın / Aydınlığın / Güneşin, geceye / karanlığa / kötülüğe karşı olan yenilgisi 21 Mart tarihinde gündüz ve gece sürelerinin eşitlenmesi ile son bulur. Bu tarih aynı zamanda baharın başlangıcıdır. Balık burcudur.

Kuran’daki Musa ve Bilgin Kul kıssasında Musa’nın bilgin kul ile yani Hızır / Green Man / Yeşil adamla görüşmeye giderken yanında balık götürdüğü, balığın dirildiği yerde Hızır’la buluştuğu kıssayı Balık burcu olayı ile kıyaslayın. Bu burçta, ölü balık dirilir. Aslında bu defa dirilen güneş değil, kışın ölmüş bulunan yeryüzüdür. Bu nedenle Bahar gün dönümünden sonra Nevruz kutlanır. Bu, bir diriliş günüdür.

Sonuç olarak, kıssacı güneş kültünde iki önemli yeniden diriliş vardır. Bunların ilkinde güneş ölür ve dirilir, ikincisinde yeryüzü / Ana Tanrıça ölür ve dirilir. İnsanların tabiat gözleminin bir neticesi olan ölümden sonra diriliş temasının kökeni bunlardır.

Ali Aksoy, 16.09.2021

Eğer bu konu ilginizi çekti ise Ali Aksoy’un şu yazılarına da bakabilirsiniz:

Dinlerde Peygamberlik Neden Babadan Oğula Geçer ?